O Francji i serach

Fot. Samar Khanafer
Dziś zabieram Was w podróż do Lotaryngii na północy Francji. To właśnie tam, pośród zielonych pól i łąk powstaje mój ulubiony ser. Le Rustique Tomme Fruitée ma delikatny owocowy posmak, zwartą konsystencję i charakterystyczną ciemną skórkę dzięki leżakowaniu w popiele.

Historia to coś, co łączy pokolenia na wieki i wywiera ogromny wpływ na kulturę, sztukę czy naukę. W moim rodzinnym Libanie do tej pory drugim oficjalnym językiem jest francuski. W kuchni też odnajdujemy smakołyki z kraju basków. Nigdy nie zapomnę swoich pierwszych rogalików z czekoladą, jakie jadłam będąc dzieckiem i ich cudownie słodkiego, pełnego masła, rozwarstwiającego się ciasta.

Kuchnia to taka magiczna kraina, z której można w każdej chwili przenieść się do każdego miejsca na ziemi. Wystarczy odpowiedni składnik i gotowe!
Po sery najchętniej sięgamy w czystej postaci, jako przekąskę do wina lub jako dodatek np. do zup. Dziś chciałabym, aby ser był głównym tematem dania, które możecie zaserwować swoim najbliższym zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. To połączenie kruchego ciasta, świeżego rozmarynu, konfitury cebulowej i rozpływającego się w ustach sera. Bon appetit!

Tartaletki z konfiturą cebulową, rozmarynem
i serem Le Rustique Tomme Fruitée

(3 sztuki)

- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 60 ml lodowatej wody

- 2 średnie czerwone cebule
- kawałek masła
- 4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 150 g sera Le Rustique Tomme Fruitée
- sól, pieprz

Mąkę przesiewamy przez sitko, na środku robimy otwór, do którego dodajemy rozdrobnione kawałki zimnego masła. Zagniatamy, delikatnie dolewając wodę aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencje. Wykładamy bardzo cienko do foremek. Nagrzewamy do 180 stopni i delikatnie podpiekamy ciasto przez 10 minut.

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Delikatnie solimy i pieprzymy. Kiedy cebula stanie się miękka dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż ocet się zredukuje. Na sam koniec dodajemy świeży rozmaryn i zdejmujemy z ognia. Konfiturę przekładamy do tartaletek.

Ser Le Rustique Tomme Fruitée kroimy w grubsze plasterki i układamy na tartaletkach. Wszystko wkładamy na kolejne 10-15 min do piekarnika, aby ser się rozpuścił i delikatnie zapiekł na górze. Serwujemy na ciepło.
Trwa ładowanie komentarzy...