Czym naprawdę są gwiazdki przewodnika Michelin?

Czym naprawdę jest przewodnik Michelin? Początkowo nie była to lista najlepszych restauracji, ani szefów kuchni na świecie, jak powszechnie się uważa. Na temat historii powstania przedowdnika i zasad przyznawania nagród spokojnie można by było wydać książkę, ale postaram się się to zgłebić w trochę krótszej formie.

Pierwszy przewodnik Michelin powstał w 1900, kiedy bracia André i Édouard Michelin zajmujący się od 11 lat produkcją opon, postanowili przejechać Francję sprawdzając wytrzymałość opon i równocześnie namawiając swoich rodaków do dalszych podróży. Pierwszy przewodnik zawierał przydatne informacje dotyczące naprawy często psujących się aut, mapy czy listę mechaników a także hoteli, w których można się zatrzymać.

Dopiero w 1923 roku w przewodniku pojawiły się pierwsze restauracje, a w 1926 roku pierwsze gwiazdki, które w 1931 roku przekształciły się w system jednej, dwóch i trzech gwiazdek. Przewodnik Michelin przez długi okres był drogowym atlasem kulinarnym dla klientów firmy a przyznane wyróżnienia miały wyłącznie ułatwić posiadaczom ich produktu znalezienie dobrego miejsca, w którym można zatrzymać się i zjeść. Jedna gwiazdka mówiła podróżującym, że w danym miejscu mogą dobrze zjeść i się nie zatruć, dwie - jeśli mijają to miejsce to warto zatrzymaj się i zjeść, a trzy - jeśli są głodny to warto przejechać nawet kilkaset kilometrów, aby zjeść w tym miejscu. W 1933 ogromne zainteresowanie kulinarną częścią przewodnika sprawiło, że firma postanowiła zatrudnić inspektorów kulinarnych przemierzających Francję.


Obecnie samo znalezienie się w przewodniku jest ogromnym wyróżnieniem i prestiżem. Kapituła przewodnika przyznaje trzy typy oznaczeń: gwiazdki Michelin, Sztućce oraz Bib Gourmand. Aby otrzymać gwiazdkę inspektorzy pod uwagę lupę biorą jakość produktów, smak potraw, techniki przygotowania, oryginalny styl, konsekwencje oraz stosunek jakości do ceny. Za atmosferę, wystrój i serwis gwiazdkowe restauracje mogą uzyskać sztućce, zaś Bib Gourmand dostają miejsca, które oferują smaczny posiłek w dobrej dla danego kraju cenie.

Inspektorzy odwiedzający restauracje to ludzie z ogromną pasją kulinarną, którzy mają oko na najmniejszy detal i świetną pamięć. Mogą się ujawnić dopiero po zjedzeniu i zapłaceniu za posiłek, aby dopytać o interesujące ich szczegóły. Po wizycie w restauracji powstaje szczegółowy raport wg. wyżej opisanych kryteriów, w którym dodatkowo znajdują się wrażenie na temat wystroju czy jakości obsługi. Restauracje odwiedzane są cyklicznie, aby nieustannie kontrolować jakość.

W tym roku w Polsce do grona wyróżnionych jedną gwiazdką Michelin dołączyła warszawska restauracja Senses, a Atelier Amaro nieustannie od 2013 utrzymuje swoje wyróżnienie. Inspektorzy w sumie wyróżniłi 28 resturacji z Warszawy i 24 resturacje z Krakowa. Pełną liste wyróżniony znajdziecie w„Main Cities of Europe 2016”.
ZOBACZ TAKŻE:
WIĘCEJ NA TEMAT:
Kuchnia
Skomentuj